Zastosowanie taniny w skórze dojrzałej

Tanina – garbnik roślinny obecny między innymi w winie, jest stosowany w medycynie od setek lat w leczeniu niektórych rodzajów zatrucia, w tym zatrucie strychniną. Mniej więcej w czasie I wojny światowej, była również stosowana w leczeniu oparzeń. Dzisiaj jest nadal używana farmaceutycznie w leczeniu biegunki i do produkcji niektórych leków. Niektórzy używają jej, aby ukoić lekkie podrażnienia skóry.

Tanina ma działanie ściągające, które pomaga zmniejszać obrzęk tkanek. To sprawia, że skuteczne wpływa na leczenie hemoroidów. Wiele kremów na hemoroidy zawiera taninę. Jako środek ściągający, tanina także zmniejsza obrzęki pod oczami i opuchliznę. To dlatego, mówi się że krem na hemoroidy stosowany miejscowo zmniejsza obrzęk pod oczami. Ze względu na swoje właściwości ściągające, tanina jest składnikiem niektórych produktów pielęgnacji codziennej takich jak kosmetyki przeciw zmarszczkom. Taniana ściąga skórę i pomaga pozbyć się otwartych porów. Pomaga również usunąć martwe komórki skóry i resztki sebum. Tanina jest również składnikiem kremów do twarzy, sprawia że skóra wygląda młodziej ze względu na efekt jej napięcia. Z tego powodu tak często zawierają ją kosmetyki przeciw zmarszczkom. Inne produkty do pielęgnacji, które mogą zawierać taninę to samoopalacze, balsamy, żele do opalania.

Według badań opublikowanych w Journal of Investigative Dermatology, tanina może być korzystna w leczeniu atopowego zapalenia skóry. Garbniki i tanina ma naturalne właściwości przeciwzapalne, które mogą wpływać korzystnie w leczeniu tej choroby. Jedzenie pożywienia i picia napojów, które zawierają duże ilości taniny może powodować niestrawność. Taniny mogą również zmniejszyć wchłanianie niektórych składników odżywczych z przewodu pokarmowego, w szczególności żelaza.

W dużych dawkach u zwierząt, mogą powodować uszkodzenia wątroby, zaburzenia czynności nerek i niewydolność oddechową. W ilościach występujących w produktach kosmetycznych i pielęgnacyjnych, tanina wydaje się być bezpieczne. Amerykański FDA klasyfikuje ją jako produkt niskiego zagrożenia, zatem bez większej obawy możemy stosować go w codziennej pielęgnacji naszej skóry

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *