Zastosowanie liczi

Pierwsze adnotacje na temat liczi zostały sporządzone w Chinach za panowania dynastii Tang. Wówczas liczi uważane było za przysmak ulubionej konkubiny Yang Yuhuan. Finalnie liczi powędrowało na wyspę Madagaskar, która obecnie jest największym producentem liczi. To właśnie z wyspy Madagaskar wiele firm kosmetycznych importuje ekstrakt liczi, jako dodatek do ich produktów takich jak krem do skóry dojrzałej.

Należy pamiętać ze liczi to nie tylko przepyszny słodkawy owoc o dziwnej strukturze, ale również skuteczny naturalny lek na wiele schorzeń. Owoc liczi spożywany w umiarkowanych ilościach pomaga zwalczać kaszel i wywiera korzystny wpływ w przypadku takich dolegliwości jak ból żołądka, nowotwory i powiększone gruczoły.

Ze względu na duży sceptycyzm wielu naukowców odnośnie jego leczniczych właściwości, owoc liczy pozostaje głownie stosowany jak składnik kosmetyków chociażby takich jak krem do skóry dojrzałej. Jednak znacznie większe zastosowanie znajduje w przemyśle kosmetycznym ze względu na jego działanie przeciwutleniające.

Nasza skóra jest narażona na liczne zagrożenia zewnętrzne, które mogą powodować jej przedwczesne starzenie. Spośród tych zagrożeń, najgroźniejsze jest promieniowanie UV. Zasadniczą ochronę przed uszkodzeniami płynącymi z zewnątrz stanowią własne mechanizmy przeciwutleniające skóry. Jednakże, ten system ochrony może okazać się niewystarczający w przypadku przedłużonej ekspozycji skóry na działanie promieniowania UV. Z tego powodu, ważnym jest wzmocnienie systemu obronnego skóry w celu zredukowania uszkodzeń spowodowanych czynnikami środowiskowymi.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *