Zastosowanie kwasu migdałowego

Kosmetyki do skóry dojrzałej bardzo często zawierają kwas migdałowy, który ma właściwości złuszczające niezbędne dla pięknego wyglądu każdej kobiety po 50-tym roku życia.

Ludzie z mocno pigmentowaną skórą często mają problemy z użyciem alfa-hydroksykwasów, ze względu na podrażnienia, jakie te kwasy powodują. Podrażnienie może stymulować skórę do produkcji melaniny, zwłaszcza u osób z naturalnie ciemną karnacją. Wydaje się, że mniej problemów wywołuje kwas migdałowy niż inne alfa-hydroksykwasów. Tak więc, kwas migdałowy jest lepszym wyborem dla osób z dużą ilością pigmentu w skórze, jak i osób z wrażliwą skórą, u których może wystąpić nadmierne podrażnienie w kontakcie z alfa-hydroksykwasami.

Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, kwas migdałowy może być również korzystny w leczeniu trądziku różowatego. Działanie przeciw-bakteryjne i zdolność do przyspieszania usuwania martwych komórek skóry staje się wspaniałym środkiem dla cierpiących na trądzik. Niektórzy dermatolodzy wykorzystują połączenie kwasu salicylowego z kwasem migdałowym w leczeniu trądziku z dobrymi wynikami.

Kwas migdałowy można znaleźć w wielu produktach kosmetycznych i pielęgnacyjnych, głównie w środkach czyszczących, tonerach, kremach nawilżających, produktach przeciw-trądzikowych, rozjaśniających skórę. Szczególnie często zawierają go też kosmetyki do skóry dojrzałej ze względu na właściwości anti-ageingowe tego kwasu. Kwas migdałowy daje zbliżone efekty w zwalczaniu starzenia się skóry, jak inne alfa-hydroksykwasy. Wykazuje dużą skuteczność w zwalczaniu ciemnych zmian pigmentowych, takich jak plamy słoneczne i melasma, jednocześnie zmniejszając widoczność zmarszczek i bruzd.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *