Właściwości kosmetyczne owocu liczi

Dla wielu osób jednym z pierwszych skojarzeń odnośnie owocu liczi to kosmetyki do cery wrażliwej. Olej z liczi zawiera glukozyd kwasu tłuszczowego, zwany litchiozydem C, który wykazał aktywność przeciwutleniającą w teście zdolności osocza do reduktora żelaza. Ponadto zawiera on tokoferole, które są bardzo efektywnymi przeciwutleniaczami. Są one odpowiedzialne za ochronę lipidów błon komórkowych i organelli przed utlenianiem.

α-tokoferol, czyli witamina E obecna w ekstrakcie liczi jest wręcz niezbędna dla naszej skóry. Działanie przeciwutleniające witaminy E wynika z jej rzeczywistej aktywności antyoksydacyjnej oraz zdolności do wychwytywania wolnych rodników.

Kilka słów o aktywności antyoksydacyjnej liczi. Owoc liczi redukuje lipoperoksydację zachodzącą w skórze. Błony komórkowe są bogate w wielonienasycone fosfolipidy. Utlenianie fosfolipidów, powodowane zarówno czynnikami wewnętrznymi jak i zewnętrznymi, prowadzi do powstawania nadtlenków, które destabilizują błony komórkowe i przyczyniają się do wcześniejszego starzenia. Ponad to chroni komórki przed wolnymi rodnikami, uwalnianymi w procesie peroksydacji lipidów i wpływającymi na starzenie skóry.

Filtry biologiczne to przeciwutleniacze, które chronią przed powstawaniem wolnych rodników, wspierając tym samym działanie systemu odpornościowego skóry. Najczęściej używanymi filtrami biologicznymi o takim działaniu są witaminy A, C i E. Wyniki badań udowadniają, że miejscowa aplikacja witaminy E na skórę powoduje wychwytywanie wolnych rodników i skutecznie przeciwdziała starzeniu i uszkodzeniom skóry wynikającym z długiego przebywania na słońcu.

W związku z powyższym, olej z liczi zalecany jest w produktach takich jak kosmetyki do cery wrażliwej ze względu na swoje przciwutleniajace właściwości.

Więcej informacji na stronie https://www.chantarelle.pl

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *