Właściwości konserwujące pomarańczy bergamota

Pomarańcza bergamota to kwitnące drzewo cytrusowe, które rozwija się w klimacie śródziemnomorskim i rośnie do około 40 stóp wysokości. Około 80 procent tych drzew na świecie znajduje się w regionie Kalabria, we Włoszech. Biolodzy uważają, że gatunek ten pochodzi z naturalnej krzyżówki słodkiej cytryny i drzewem pomarańczowego.

Podczas zimowych miesięcy, pomarańcza bergamota wytwarza białe kwiaty, a następnie daje owoce w kolorze zielonym, w charakterystycznym kształcie gruszki. Ze względu na gorzki smak bardzo rzadko wykorzystuje się je w celach kulinarnych. Jednak coraz częściej zyskują one na popularności w produktach kosmetycznych. Obecnie obserwujemy wzrost zainteresowania produktami eko. Kosmetyki bez konserwantów, a raczej bez syntetycznych środków konserwujących podbijają drogerie. Natomiast olej pozyskiwany z pomarańczy bergamota jest jedną z naturalnych substancji konserwujących. Olej ten ma naturalną zdolność do zabijania niektórych form bakterii i niektórych gatunków pasożytów. Niektóre firmy wykorzystują go nawet jako składnik mydła antybakteryjne do dłoni. Olej może być również stosowany jako składnik kompozycji wspomagającej w produktach przeznaczonych do leczenia trądziku, który jest często spowodowane przez infekcje bakteryjne. Olejek bergamotowy jest również skuteczny w likwidacji wszy i jest popularnym środkiem owadobójczym.

Po nałożeniu na skórę, olej bergamotowy powoduje ochłodzenie i kojące odczucie. Olej posiada również bardzo charakterystyczny zapach, który daje odczucie świeżości i ukojenia. Te właściwości wykorzystuje się również przy produkcji herbat, które z dodatkiem ekstraktu pomarańczy bergamotki dają dodatkowe doznania smakowo zapachowe. W wyniku bardzo dużego zainteresowania tą rośliną rolnictwo we Włoszech i Francji w ostatnich 100 latach w dużej mierze zamieniło się na rolnictwo komercyjne tych drzew.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *