Wąkrota azjatycka , dermatologiczny cud natury

Wąkrota azjatycka zwana też Centella asiatica, to jedno z głównych źródeł kwasu madekasowego który może zawierać twój krem do skóry mieszanej. Jest to związek chemiczny stosowany w Indiach od tysięcy lat. Stosowanie wąkroty w świecie zachodnim rozpoczęło się pod koniec 1800 roku, a wyraźnie duże zainteresowanie tą rośliną miało miejsce dopiero blisko roku 1940. Liście Centella asiatica są spożywane w postaci suszonych ziół, wykorzystywanych do nadawaniu smaku żywności, poprawy pamięci lub łagodzenia lęku i stresu.

Kwas madekasowy wchodzący w skład chemiczny rośliny, wykazuje również skuteczne działanie przy redukcji stanów zapalnych. Z tego powodu jest to częsty składnik wielu kosmetyków przeznaczonych dla osób zmagających się z licznymi dermatozami, ale równie może go zawierać twój ulubiony krem do skóry mieszanej, ze względu na jego właściwości odżywiające i przeciwstarzeniowe.

Ekstrakt z wąkrota posiada wiele właściwości kosmetycznych, między innymi korzystnie wpływa na pobudzenie syntezy kolagenu w naszej skórze, który pełni wiele ważnych funkcji .Dzieje się to poprzez stymulację fibroblastów, które są odpowiedzialne za tworzenie kolagenu. Aktywność ta przyczynia się do wzmocnienia struktury skóry, co czyni ją mocniejszą i bardziej odporną na uszkodzenia zewnętrzne. Badania naukowe wykazały, że wykorzystanie ekstraktu z wąkrota w preparatach do pielęgnacji skóry znacznie poprawia jej jakość.

Kwas  madekasowy zawarty w ekstrakcie jest skutecznym przeciwutleniaczem, walczącym z wolnymi rodnikami, które mogą spowodować uszkodzenia skóry. Ten składnik aktywny skutecznie blokuje enzymy, które są odpowiedzialne za rozkład tkanki skóry, wywołując dodatkowe korzyści przeciwstarzeniowe. Obserwuje się skuteczne zastosowanie tego ekstraktu w zmniejszaniu rozwoju keloidów – tkanki bliznowatej, minimalizując ich wygląd. Substancja ta pomaga regulować odnowę tkanek naskórka modyfikując zapalenia oraz zmniejszając rozwój keloidów. Mimo, że potrzebne są dodatkowe badania w celu dalszego rozpoznania możliwości tego składnika, uważa się, że może on zaoferować pomoc również w zapobieganiu rozstępom, występującym z powodu szybkiego przyrostu masy ciała lub ciąży.

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *