Uniwersalny kwas azelainowy

Kwas azelainowy jest skuteczny w leczeniu wielu chorób skóry, takich jak trądzik, stan zapalny i przebarwienia. Występuje naturalnie w skórze, ale można także pozyskać go z różnych źródeł np.: pszenicy, żyta i jęczmienia.

Kosmetyki z kwasami zazwyczaj nie są zalecane przy dermatozach, jednak kwas azelainowy działa antybakteryjnie, z tego powodu jest to produkt często używany w walce z trądzikiem. Przy podawaniu miejscowym ogranicza rozwój bakterii, przyczynia się to do zmniejszenia stanu zapalnego i usuwania martwych komórek skóry, aby zapobiec powstawaniu wyprysków trądziku. Kosmetyki z kwasami takimi jak kwas azelainowy można stosować do prawie każdego typu skóry, w tym wrażliwego, ponieważ ma on zdolność do zmniejszenia stanu zapalnego. Dla osób z trądzikiem różowawym stanowi doskonały ratunek przy uspokojeniu stanu zapalnego skóry. Kwas azelainowy w swojej naturalnej formie pełni istotną rolę przy ochronie komórek roślin. Jeśli gatunek rośliny, która wytwarza ten kwas styka się z potencjalnie szkodliwym patogenem, roślina uwalnia kwas azelainowy, co powoduje produkcję innej substancji zwanej kwasem salicylowym. Wytwarzany kwas salicylowy jest ważnym związkiem chemicznym, który jest niezbędny do walki z potencjalnym zagrożeniem.

W 2002 roku, Amerykański Food and Drug Administration (FDA) zatwierdziło kwas azelainowy, do leczenia trądziku. Najczęstszym problemem w pielęgnacji skóry na świecie jest właśnie trądzik, dlatego też kosmetyki z kwasami azelainowym i migdałowym cieszą się tak dużą popularnością. Kwas azelainowy wnika w pory i powoduje nie tylko zahamowanie rozwoju komórek bakteryjnych, a nawet ich zniszczenie. Mimo, że lekarze nie do końce jeszcze wiedzą, na czym polega to zjawisko, wielu z nich uważa, że kwas ten powstrzymuje bakterie od syntezy białek, które są niezbędne do przetrwania patogenów. Gdy wyeliminujemy komórki bakteryjne z porów, dużo łatwiej jest pozbyć się w krótkim czasie oznak trądziku.

Podstawowym problemem przy użyciu kwasu azelainowego w leczeniu trądziku, jest fakt iż działa on wyłącznie przeciwbakteryjne. Osoby, które nie cierpią na trądzik z powodu infekcji bakteryjnych nie otrzymają żadnych korzyści z używania tej substancji. W związku z tym lekarze zazwyczaj zalecają zaprzestanie stosowania kwasu azelainowego, jeżeli wyniki nie są widoczne w ciągu kilku tygodni od rozpoczęcia leczenia. Od 2007 roku kwas azelainowy znalazł kolejne zastosowanie w branży pielęgnacji skóry. Przebadane klinicznie kosmetyki z kwasami wykazują, że kwas ten jest zdolny do rozjaśnienia skóry. Zdolność kwasu azelainowego do zmniejszenia ilości melaniny w konkretnym regionie tkanki skóry sprawia, że kosmetyki z kwasami są coraz częściej wykorzystywane do leczenia melasmy, plam starczych i piegów.

Chociaż kwas azelainowy nie jest w stanie wyrządzić poważnych powikłań zdrowotnych, składnik ten może wywoływać pewne niewielkie skutki uboczne. Wśród najbardziej powszechnych dolegliwości związanych ze stosowaniem tej substancji, jest zaczerwienienie, kłucie, pieczenie i suchość skory. Skutki uboczne występują przy wyższych stężeniach tego składnika.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *