Truskawki dobre na wszystko

Kosmetyki z kwasami z dodatkiem truskawki? Brzmi dość dziwnie, jednak niewielu z nas wie, jakie właściwości oferuje właśnie ekstrakt z truskawek.

Truskawki obecne w kosmetykach mogą zapewnić wiele różnorodnych właściwości dla skóry, o których zapewne nie wiedzieliśmy. Ekstrakt z truskawek jest odpowiedzialny za regulację utraty wody przez naskórek. Obecne w truskawkach węglowodany i alfa hydroksykwasy (AHA) wpływają na odpowiednie nawilżenie skóry. To właśnie między innymi dzięki tym substancjom tak chętnie uzupełnia się kosmetyki z kwasami o ekstrakt z tych owoców. Monosacharydy obecne w truskawkach są higroskopijne, czyli są one zdolne do adsorbowania wody, a tym samym utrzymania poziomu wilgoci w warstwie rogowej skóry. Oligosacharydy mają podobne właściwości. Dodatkowo, niektóre z tych substancji tworzą powłokę ochronną na skórze, zapobiegając i spowalniając utratę wody.

Kwasy AHA zawarte w truskawkach są naturalne i nietoksyczne. Produkty z truskawkami mają właściwości antyoksydacyjne, ze względu na zawarte w nich związki fenolowe oraz witaminę C. Przeciwutleniające właściwości związków fenolowych wynikają z kombinacji ich aktywności chelatowania żelaza i ich zdolności do neutralizowania wolnych rodników. Związki fenolowe mogą hamować oksydazy, takie jak lipooksygenazy (LO), inhibitory cyklooksygenazy (CO) mieloperoksydazy (MPO), oksydazę NADPH i oksydazy ksantynową (XO). Ekstrakt z truskawek bardzo często wykorzystuje się w produktach przeciwstarzeniowych ze względu na obecną w nim witaminę C.

Witamina C jest silnym antyoksydantem o działaniu usuwającym wolne rodniki wykorzystywana w leczeniu fotostarzenia. Witamina C może neutralizować wolne rodniki generowane przez promieniowanie UVB. Ekstrakt z truskawek jest zalecany do formułowania produktów kosmetycznych, aby chronić skórę i włosy przed procesami utleniania. Ekstrakt z truskawek ma również wpływ na krążenie krwi. Antocyjanozydy zawarte w truskawkach, zmniejszają kruchość naczyń włosowatych i zwiększają ich odporność, co wywiera korzystny wpływ na układ naczyniowy.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *