Tradycyjne wykorzystanie lawendy

Nazwa rodzaju wywodzi się z greckiego słowa lavare, co oznacza „myć” lub „oczyszczać”. W starożytnej Grecji, Persji i Rzymie lawenda używana była w charakterze dodatku do kąpieli. Już w tamtych czasach stosowano ją jako środek antyseptyczny, po dziś dzień kosmetyki do skóry wrażliwej zawierają lawendę w swoim składzie.

Starożytni Egipcjanie używali olejku z lawendy do smarowania pasków płótna używanych przy mumifikacji zwłok. Nazwa gatunku pochodzi od słów angusto, co oznacza „ciasny”, „wąski”, oraz folia „liść”, co odnosi się do wąskich liści rośliny. Lawenda została sprowadzona do Niemiec i Wielkiej Brytanii przez Rzymian. Była ona szeroko stosowana jako krzew aromatyczny, przez co chętnie sadzono ją w miejscach publicznych w Europie już od XII wieku. W tym że wieku odkryto również terapeutyczne działanie lawendy. Zalecano też płukanie głowy ludzi cierpiących na choroby psychiczne właśnie lawendą. W 1640 roku uznano lawendę za „bardzo dobrą na bóle głowy oraz mózg”.

Tradycyjnie bardzo popularny jest napar z suchych kwiatów lawendy, używany jako łagodny środek uspokajający, środek przeciwko wzdęciom oraz moczopędny, lek na infekcje układu moczowego i oddechowego a także przeciw skurczom żołądka.

Zewnętrznie napary z lawendy używa się jako kompresów, do kąpieli, płukania jamy ustnej, jako krople do oczu lub do higieny intymnej. Stosowana ona również jest jako środek przeciwbólowy przy bólach reumatycznych, jako antyseptyk w przypadku zranień oraz jako środek odstraszający insekty.

Waporyzacja lawendą jest przydatna w celu ochrony przed zawrotami głowy i omdleniami. Inhalacje stosowane są do leczenia zapalenia oskrzeli, katarów i zapalenia zatok. Masaż skroni z wykorzystaniem olejku z lawendy uśmierza ból głowy.

Należy zatem pamiętać że lawenda to nie tylko składnik produktów takich jak kosmetyki do skóry wrażliwej, ale również naturalny lek wykorzystywany przez stulecia.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *