Tagged: skóra dojrzała

beautiful brunette with long wild hair portrait, studio shot 0

Zastosowanie kwasu glutaminowego w kosmetologii

Kwas glutaminowy stosuje się w przemyśle kosmetycznym przede wszystkim z uwagi na jego zdolności do poprawy kondycji skóry i włosów. Struktura chemiczna kwasu glutaminowego powoduje, że substancja ta zwiększa powinowactwo z cząsteczkami wody. Ponieważ...

CHANTARELLE_Sezona_na_kwasy_Wasze_relacje 0

Czym jest PABA ?

Kwas p-aminobenzoesowy w swojej surowej postaci jest białym krystalicznym proszkiem. PABA, bo tak w skrócie nazywa się kwas p-aminobenzoesowy – na pierwszy rzut oka wygląda jak mąka, ale z bliska wyraźnie widać, że składa...

beauty nude woman 0

Masło do smarowania …ciała

Bogate w kwasy tłuszczowe, naturalne masło Shea jest wykonane z orzechów afrykańskiego drzewa Shea, które można znaleźć w dwudziestu krajach Afryki. Jest ono także określane jako drzewo magnifolia. Rośnie powoli, pozostając niskie przez wiele...

aroma-217073_640 0

Kofeina z rana, nie tylko w postaci kawy

Kofeina jest naturalnie występującą substancją, pochodzenia roślinnego. Można ją znaleźć w fasoli, liściach i owocach u ponad 60 rodzajów roślin. Najczęściej jest stosowana jako składnik żywności i napojów, kofeina znajduje się w kawie, herbacie...

witaminy 0

Witaminki jesienna porą. Witamina B3.

Niacyna znana także jako witamina B3 znajduje się we wszystkich komórkach, gdzie odgrywa ważną rolę w produkcji energii komórkowej. Niedobór niacyny prowadzi do choroby zwanej pelagrą charakteryzującą się biegunką, demencją i problemami skórnymi. Najlepszym...

wild hair 0

Zastosowanie taniny w skórze dojrzałej

Tanina – garbnik roślinny obecny między innymi w winie, jest stosowany w medycynie od setek lat w leczeniu niektórych rodzajów zatrucia, w tym zatrucie strychniną. Mniej więcej w czasie I wojny światowej, była również...

Kremy_z_kwasami_CHANTARELLE_a 0

Zastosowanie kwasu migdałowego

Kosmetyki do skóry dojrzałej bardzo często zawierają kwas migdałowy, który ma właściwości złuszczające niezbędne dla pięknego wyglądu każdej kobiety po 50-tym roku życia. Ludzie z mocno pigmentowaną skórą często mają problemy z użyciem alfa-hydroksykwasów,...

almonds-390408_640 0

Kwas migdałowy – właściwości

Kwas migdałowy należący do grupy alfa-hydroksykwasów, jest pozyskiwany z gorzkich migdałów. Ze względu na swoje naturalne właściwości antybakteryjne posiada wiele zastosowań medycznych i farmakologicznych. W farmakologii jest stosowany w leczeniu przewlekłych zakażeń bakteryjnych dróg...