Tagged: skóra atopowa

allantoin-872633_640 0

Zastosowanie allantoiny

Alantoina, pochodna mocznika w kosmetologii i medycynie znajduje coraz szersze zastosowanie. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i zdolności do łagodzenia podrażnienia skóry, alantoina jest składnikiem licznych produktów takich jak kosmetyki do skóry atopowej...

spike-8740_640 0

Pszenica, nie tylko do jedzenia

Pszenica – zboże znane na całym świecie, zajmuje trzecie miejsce pod względem uprawy na naszym globie. Jest jednym z najdłużej uprawianych zbóż. Najwięcej pszenicy wytwarza się w Chinach, Indiach i Stanach Zjednoczonych. Każdy z...

indian-almond-289181_640 0

Roślinne składniki kremów – migdałecznik

Migdałecznik właściwy jest członkiem rodziny Combretaceae. To szybko rosnąca roślina, która w pierwszych latach swojego istnienia potrafi osiągnąć blisko 2 metry. Migdałecznik właściwy jest ceniony zarówno jako źródło drewna jak i ekstraktów. Drzewo wytwarza...

indian-gooseberry-337445_640 0

Amla – właściwości kosmetyczne

Liściokwiat garbnikowy jest powszechnie znany jako Amla. Był on używany w medycynie ajurwedyjskiej od wieków w celach promowania wolnego od choroby, zdrowego trybu życia. Jego owoce są powszechnie uważane jako odmładzające. Ze względu na...

zoethout-1538159-639x852 0

Lukrecja – słodycz dla naszej skóry

Lukrecja – roślina wykorzystywana w kosmetologii i medycynie posiada wyjątkowe właściwości. Lukrecja jest składnikiem wielu produktów kosmetycznych. Zazwyczaj do produkcji kosmetyków takich jak np. krem do cery atopowej wykorzystuje się ekstrakt z korzenia lukrecji....

allantoin-872633_640 0

Właściwości alantoiny

Alantoina to związek chemiczny, który znajduje się w moczu większości ssaków, z wyjątkiem ludzi i naczelnych. Powstaje podczas reakcji metabolicznych kwasu moczowego. Ludzie i naczelni nie produkują enzymu, który przekształca kwas moczowy do alantoiny....

arnica-273283_640 0

Arnica – syberyjskie dobro natury

Arnica, roślina o botanicznej nazwie Arnica Montana, jest częścią rodziny roślin astrowatych. Pochodzi z górskich regionów Syberii i Europy. Jest także powszechnie uprawiana na terenach Ameryki Północnej. Kwiaty arniki zawierają karotenoidy (stosowane podczas tworzenia...

currant-896233_640 0

Zastosowanie kosmetyczne czarnej porzeczki

Krzew liściasty, pochodzący z zachodniej Azji i północnej Europy, znany jako czarna porzeczka. Ribes Nigrum, czyli czarna porzeczka wypracowała sobie reputację pochodzącą od jego stosowania terapeutycznego. Zielarze używają czarną porzeczkę w leczeniu różnych problemów...

face-mask-1435142-639x426 0

Leczenie brodawek

Większość brodawek zanika bez leczenia, ale szybkość tego procesu jest zależna od wielu różnych czynników. Brodawki szybciej znikają na skórze małych dzieci. Niektóre brodawki mogą utrzymywać się przez kilka lat. Jednak w niektórych przypadkach...