Stearynian sacharozy – właściwości konserwujące

Stearynian sacharozy, zwany również jako ester cukrowy, jest estryfikowanym z cukrem kwasem tłuszczowym. To substancja, którą może zawierać Twój krem bez parabenów. W przyrodzie, sacharoza występuje w wielu owocach i warzywach. Często pochodzi z trzciny cukrowej i buraków cukrowych. Sacharoza to surowiec używany do produkcji zwykłego białego cukru stołowego, jest więc powszechnym składnikiem wielu produktów spożywczych.

W produktach do pielęgnacji skóry, stearynian sacharozy może odgrywać bardzo istotne role. Wewnątrz niektórych preparatów, stearynian sacharozy stanowi ważny składnik aktywny, działa jako środek zmiękczający i wygładzający skórę. Skóra jest złożona z milionów pojedynczych komórek. Po nałożeniu na skórę, stearynian sacharozy wypełnia małe przestrzenie pomiędzy martwymi komórkami na skórze, poprawiając jej teksturę. Jest to szczególnie korzystne dla skóry suchej, gdzie są zwykle większe niż w przypadku innych typów skóry wolne przestrzenie. Właściwości zmiękczające stearynianu sacharozy są często stosowane w nawilżających kremach do rąk, stóp i balsamach do ciała. W czasie, gdy coraz częściej pożądany jest krem bez parabenów poszukuje się alternatywnych metod konserwujących. Sterynian sacharozy jest jedną z nich.

Może nie jest tak silnym konserwantem jak parabeny, jednak w połączeniu z innym „lżejszym” konserwantem lub odpowiednią formą butelki typu airless i dużą czystością produktu , jest w stanie spełnić swoje zadanie. Stearynian sacharozy ma zdolność ograniczania wzrostu bakterii, pleśni i innych drobnoustrojów, które mogą zanieczyszczać produkty do pielęgnacji skóry również po otwarciu. Aktualnie prowadzi się wiele badań dotyczących stearynianiu sacharozy w celu zmodyfikowania go, aby uzyskać jego większą skuteczność. Stearynian sacharozy poza właściwościami spulchniającymi oraz konserwującymi zapewnia również zmiękczenie skóry.

Istotnym zastosowanie w produkcji kosmetyków jest również jego właściwość zagęszczająca. Przez dodanie składnika do preparatów kosmetycznych, bardziej wodniste produkty stają się łatwiejsze w rozprowadzaniu na skórze. Daje to również złudzenie produktu bardziej skutecznego, ponieważ mamy wrażenie dużego stężenia składników aktywnych.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *