Przeciwutleniające działanie lawendy

Właściwości przeciwutleniające są niezmiernie ważne w kosmetologii. Praktycznie każdy krem bez względu czy jest to krem do cery tłustej, kosmetyki z kwasami czy nawet krem matujący – wszystkie te wymienione kremy powinny zapewniać choćby minimalną ochronę przed wolnymi rodnikami.

Właśnie właściwości przeciwutleniające oraz wiele innych zapewnia lawenda, działanie przeciwutlenijące tej rośliny wynika z obecności kwasu rozmarynowego i witaminy E. Przeciwutleniające właściwości oleju lawendowego wzmocnione są działaniem oleju słonecznikowego (który niezbędny jest do pozyskania ekstraktu z lawendy) zawierającego witaminę E w swoim składzie. Działanie przeciwutleniające witaminy E wynika z jej rzeczywistej aktywności antyoksydacyjnej oraz zdolności do wychwytywania wolnych rodników.

Dowolny kosmetyk, np. krem matujący, który zawiera w swym składzie lawendę, redukuje lipoperoksydację zachodzącą w skórze. Utlenianie fosfolipidów, powodowane zarówno czynnikami wewnętrznymi jak i zewnętrznymi, prowadzi to powstawania nadtlenków, które destabilizują błony komórkowe i przyczyniają się do wcześniejszego starzenia.

Lawenda odpowiedzialna jest w kosmetykach za wychwytywanie wolnych rodników. W ten sposób chroni komórki przed wolnymi rodnikami, uwalnianymi w procesie peroksydacji lipidów i wpływającymi na starzenie skóry.

Z powyższych powodów, olej lawendowy zalecany jest w kosmetykach ukierunkowanych na ochronę skóry i włosów przed procesami utleniania, ale wiele osób uważa, że powinien być stałym składnikiem wielu kosmetyków takich jak krem do cery tłustej, kosmetyki z kwasami czy nawet krem matujący.

Więcej informacji na stronie https://www.chantarelle.pl

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *