Pomarańcza dla twojej skóry

Ekstrakt z kwiatów pomarańczy to częsty składnik wielu produktów do specjalistycznej pielęgnacji i zawierają go zazwyczaj kosmetyki do cery naczynkowej.

Mięsisty owoc o twardej skórce, to właśnie ta część rośliny jest nam znana jako pyszny owoc pomarańczy. Drzewko wywodzi się ze wschodniej i południowej Azji. Wymaga gleby ilastej, dobrze przepuszczalnej. Rośnie w klimacie umiarkowanym głównie śródziemnomorskim, gdzie nie dochodzi do ekstremalnych odchyleń temperaturowych. Właśnie w tamtych rejonach opracowano pierwsze kosmetyki zawierające ekstrakt z kwiatów pomarańczy.

Kwiaty tej rośliny są zbierane w połowie lub pod koniec marca, kiedy jeszcze nie są rozkwitnięte lub dopiero zaczynają rozkwitać. Po zerwaniu, natychmiast umieszczane są w zacienionym miejscu lub są rozrzucane na tkaniny lub druciane siatki – dla obiegu powietrza, w dobrze wietrzonym pomieszczeniu. Do produkcji esencji i wody pomarańczowej używa się świeżych kwiatów, dopiero co zebranych.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *