Chantarelle Be inspired

allantoin-872633_640 0

Właściwości alantoiny

Alantoina to związek chemiczny, który znajduje się w moczu większości ssaków, z wyjątkiem ludzi i naczelnych. Powstaje podczas reakcji metabolicznych kwasu moczowego. Ludzie i naczelni nie produkują enzymu, który przekształca kwas moczowy do alantoiny....

arnica-273283_640 0

Arnica – syberyjskie dobro natury

Arnica, roślina o botanicznej nazwie Arnica Montana, jest częścią rodziny roślin astrowatych. Pochodzi z górskich regionów Syberii i Europy. Jest także powszechnie uprawiana na terenach Ameryki Północnej. Kwiaty arniki zawierają karotenoidy (stosowane podczas tworzenia...

ESTRINI_linia_do_pielegnacji_domowej 0

Fakty i mity dotyczące parabenów

Parabeny przez blisko 100 lat stosowano jako bezpieczny środek konserwujący w produkcji żywności, leków i produktów kosmetycznych. Pochodzą one z kwasu para-hydroksybenzoesowego (PHBA), który występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach, takich jak ogórki,...

Kremy_z_kwasami_CHANTARELLE_a 0

Zastosowanie kwasu migdałowego

Kosmetyki do skóry dojrzałej bardzo często zawierają kwas migdałowy, który ma właściwości złuszczające niezbędne dla pięknego wyglądu każdej kobiety po 50-tym roku życia. Ludzie z mocno pigmentowaną skórą często mają problemy z użyciem alfa-hydroksykwasów,...

almonds-390408_640 0

Kwas migdałowy – właściwości

Kwas migdałowy należący do grupy alfa-hydroksykwasów, jest pozyskiwany z gorzkich migdałów. Ze względu na swoje naturalne właściwości antybakteryjne posiada wiele zastosowań medycznych i farmakologicznych. W farmakologii jest stosowany w leczeniu przewlekłych zakażeń bakteryjnych dróg...

white-wine-848268_640 0

Tanina – cierpki garbnik nie tylko do picia

Tanina to naturalny związek chemiczny należący do grupy polifenoli występujących u roślin. Taniny są naturalnie gorzkie, chronią rośliny przed owadami. Te naturalne polifenole występują w nasionach, korzeniach, łodygach, liściach i pąkach u wielu roślin....

currant-896233_640 0

Zastosowanie kosmetyczne czarnej porzeczki

Krzew liściasty, pochodzący z zachodniej Azji i północnej Europy, znany jako czarna porzeczka. Ribes Nigrum, czyli czarna porzeczka wypracowała sobie reputację pochodzącą od jego stosowania terapeutycznego. Zielarze używają czarną porzeczkę w leczeniu różnych problemów...

carrots-874981_640 0

Być jak marchewka, czyli kosmetyki z beta-karotenem

Beta-karoten to pomarańczowy pigment, dzięki któremu liczne owoce i warzywa mają charakterystyczny żywy, pomarańczowy kolor. Takimi warzywami są marchew, dynia i słodkie ziemniaki, które są jednocześnie najlepszym źródłem naturalnego beta-karotenu. Inne naturalne źródła to...