Chantarelle Be inspired

lavender-1420063-639x520 0

Przeciwutleniające działanie lawendy

Właściwości przeciwutleniające są niezmiernie ważne w kosmetologii. Praktycznie każdy krem bez względu czy jest to krem do cery tłustej, kosmetyki z kwasami czy nawet krem matujący – wszystkie te wymienione kremy powinny zapewniać choćby...

olej 0

Przeciwbakteryjne właściwości lawendy

Krem na trądzik powinien posiadać właściwości przeciwbakteryjne, takie oraz inne właściwości zapewnia lawenda. Właściwości przeciwbakteryjne lawendy wynikają z obecności w jej składzie olejku eterycznego. Wszystkie olejki eteryczne, w mniejszym lub większym stopniu, posiadają aktywność...

lavender-coconut-oil 0

Tradycyjne wykorzystanie lawendy

Nazwa rodzaju wywodzi się z greckiego słowa lavare, co oznacza „myć” lub „oczyszczać”. W starożytnej Grecji, Persji i Rzymie lawenda używana była w charakterze dodatku do kąpieli. Już w tamtych czasach stosowano ją jako...

provence-725856_640 0

Odkrywamy lawendę w kosmetykach przeciwzmarszczkowych

Lawenda (Lavendula angustifolia) należy do rodziny jasnotowatych. Jest to aromatyczne, wiecznie zielone ziele o wysokości 50–80 cm. Liście są pełne, naprzeciwległe, liniowe lub prawie lancetowate. Kwiatostan kłosowaty, rozmieszczony stosunkowo luźno. U podstawy każdego kwiatostanu...

krem2 0

Przeciwzapalne właściwości owoców liczi

Kosmetyki na trądzik do jeden z trudniejszych produktów do stworzenia dla firm kosmetycznych. Wynika to ze skomplikowanego problemu, jakim jest trądzik różowaty. Krem na trądzik różowaty powinien mieć właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, nawilżające oraz bakteriobójcze,...

cosmetics-293293_640 0

Właściwości kosmetyczne owocu liczi

Dla wielu osób jednym z pierwszych skojarzeń odnośnie owocu liczi to kosmetyki do cery wrażliwej. Olej z liczi zawiera glukozyd kwasu tłuszczowego, zwany litchiozydem C, który wykazał aktywność przeciwutleniającą w teście zdolności osocza do...

liczi + krem 0

Zastosowanie liczi

Pierwsze adnotacje na temat liczi zostały sporządzone w Chinach za panowania dynastii Tang. Wówczas liczi uważane było za przysmak ulubionej konkubiny Yang Yuhuan. Finalnie liczi powędrowało na wyspę Madagaskar, która obecnie jest największym producentem...

lychees-605401_640 0

Czy liczi leczy?

Liczi lub rzadziej spotykana nazwa – śliwka chińska to średniej wielkości wiecznie zielone drzewo należące do rodziny Sapindaceae. Czasami dorasta nawet do 20 m., ma naprzemianległe liście długie na 15-25 cm. Kwiaty są małe,...

oils-740177_640 0

Działanie przeciwutleniające mięty pieprzowej

Mięta pieprzowa posiada szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetologii. Kupując kosmetyki do cery wrażliwej istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, iż w ich składzie jednym z głównych składników będzie mięta pieprzowa w postaci np. olejku miętowego....

peppermint-91080_640 0

Mięta pieprzowa w kosmetyce

Mięta pieprzowa to składnik licznych kosmetyków takich jak krem na trądzik lub krem do skóry tłustej. Ta roślina znajduje tak szerokie zastosowanie ze względu na swoje działanie, a miedzy innymi są to właściwości: Właściwości...