Olej z orzechów laskowych – zastosowania kosmetyczne

Leszczyna pospolita, czyli Corylus avellana to krzew należący do rodziny brzozowatych. Może sięgać nawet do 5 metrów wysokości. Jego nazwa pochodzi od włoskiego miasta Avella, znanego z uprawy orzechów laskowych oraz z greckiego słowa „Korys”, co oznacza kask. Krzak ten można spotkać w Azji oraz Europie, również w Polsce. Jego owoce są jadalne, znamy je pod nazwą orzecha laskowego. Zazwyczaj spożywane jako surowe lub palone. Z orzechów laskowych pozyskuje się wysoko rafinowany jadalny olej, który oprócz funkcji spożywczej, znajduje również zastosowanie jako składnik wielu produktów kosmetycznych takich, jak krem do skóry tłustej lub balsam nawilżający.

Olej z orzechów laskowych ma właściwości ściągające, jest odpowiedni dla każdego rodzaju skóry, szczególnie skóry tłustej. Produkt ten jest podobny do oleju z oliwek i oleju słonecznikowego, które są bogate w białka i minerały – substancje wpływające na ich długi okres trwałości. Olej z orzechów laskowych ma lekką konsystencję i dlatego z łatwością przenika przez skórę. W związku z tym może być używany jako olejek do masażu. Olej z orzechów laskowych to także częsty składnik produktów kosmetycznych takich, jak krem do skóry tłustej, szampony, odżywki i mydła. Posiada wysoką zawartość tłuszczu (około 40%), jest kojący do skóry podrażnionej lub suchej, pomaga również przyspieszyć proces gojenia ran.

Olej z orzechów laskowych jest bogaty w białko, nienasycone tłuszcze, witaminę B6, tiaminę, aminokwasy i niewielkie ilości innych witamin. Jest pomocny w ochronie przed promieniami UV dając pewną ochronę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez słońce. W związku z tym często występuje w produktach do opalania. Oferując bogate możliwości zmiękczające, olej z orzechów laskowych pomaga uczynić skórę gładką i miękką. W związku z tym, stosuje się go w leczeniu popękanych ust.  Można go również znaleźć w szminkach, ze względu na jego bogate możliwości nawilżającym.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *