Odkrywamy lawendę w kosmetykach przeciwzmarszczkowych

Lawenda (Lavendula angustifolia) należy do rodziny jasnotowatych. Jest to aromatyczne, wiecznie zielone ziele o wysokości 50–80 cm. Liście są pełne, naprzeciwległe, liniowe lub prawie lancetowate. Kwiatostan kłosowaty, rozmieszczony stosunkowo luźno. U podstawy każdego kwiatostanu znajduje się mały listek. Aromatyczne kwiaty są hermafrodytami. Są one małe, szaro- lub fioletowoniebieskie.

Kielich jest rurkowaty, prążkowany, z których najwyższy przypomina kapturowaty wyrostek. Zawierają one cztery pręciki, a zalążnia podzielona jest na cztery części. Kwiaty pojawiają się między środkiem lata, a początkiem jesieni. Owocem jest rozłupnia o czterech komorach.

Lawenda jest rdzenna dla rejonów śródziemnomorskich, środkowego wschodu oraz Indii, znana jest jednak również na wszystkich pozostałych kontynentach. W rejonach śródziemnomorskich przez wiele lat była wykorzystywana jako krem przeciwzmarszczkowy.

Lawenda rośnie na słabych, suchych, gliniastych glebach, na kredowych terenach trawiastych niskich gór itd. Jest ona szeroko stosowana jako roślina ozdobna w ogrodach i uprawiana w Hiszpanii, francuskim rejonie Prowansji oraz w Anglii, Grecji, na wybrzeżu dalmatyńskim, w północnej Afryce oraz na południu USA.

Olej lawendowy wytwarzany jest metodą maceracji kwiatów Lavandula angustifolia w oleju słonecznikowym, dzięki czemu można połączyć właściwości oleju słonecznikowego i lawendy w produktach kosmetycznych takich jak krem przeciwzmarszczkowy.

Więcej informacji na stronie https://www.chantarelle.pl

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *