Naturalne żelowanie produktów kosmetycznych

Karagen, nazwa która nie mówi większości z nas zbyt wiele, jednak od dawana jest stosowana w kosmetologii. W okresie popularności jaką osiągają kosmetyki bez konserwantów warto zastanowić się, czy substancje żelujące stosowane w kosmetologii są równie bezpieczne?

Karagen jest substancją naturalną, która pochodzi z czerwonych wodorostów z Oceanu Atlantyckiego. Jest gotowany, a następnie poddany działaniu alkalicznemu. W ten sposób tworzy substancję podobną do żelu, która nadaje mu sztywność i sprawia, że jest skutecznym środkiem zagęszczającym w produktach kosmetycznych i żywnościowych. Wystarczy rzut oka na kilka etykiet, aby zobaczyć, jak powszechnie karagen jest stosowany jako dodatek do żywności. Zawierają go liczne produkty takie jak: sosy sałatkowe, biały ser, lody, mleko, syropy, płatki śniadaniowe, sery topione, dżemy, galaretki, jogurty, budynie.

Karagen jest również używany jako spoiwo do produktów mięsnych, takich jak kiełbasy i hamburgery oraz jest używany do wiązania i stabilizacji „mięsa wegetariańskiego” oferowanego weganom i wegetarianom. W niektórych z tych produktów, karagen służy jako emulgator.

Karagen jest powszechnie dodawany także do produktów kosmetycznych. Jest odpowiedzialny za nadanie tekstury, grubości i dodatkowej stabilności. Bez zagęszczania i emulgacji składniki oddzielałyby się od siebie. Niektóre kosmetyki i produkty do pielęgnacji ciała, które mogą zawierać karagen to np. szampony, pasty do zębów, żele, odświeżacze powietrza, środki smarne, nawilżające i oczyszczające. Jest on też częstym składnikiem w produktach do kondycjonowania włosów, ze względu na jego zdolność do wiązania wody.

Pomimo powszechnego stosowania karagenu w żywności przetworzonej i pakowanych produktach spożywczych, istnieje wiele kontrowersji na temat jego wpływu na zdrowie. Wątpliwości pojawiają się również przy stosowaniu go w kosmetologii. Coraz częściej wybieramy kosmetyki bez konserwantów, które zawierają karagen, zatem pytanie czy są one bezpieczne? Na szczęście, FDA wydał opinię, iż ten składnik jest uznany za bezpieczny. Zdarzają się przypadki nadwrażliwości na karagen jednak wyłącznie przy stosowaniu go w produktach spożywczych. Niektóre osoby doświadczają objawów jelitowych takich jak nudności i wzdęcia po spożyciu produktu zawierającego karagen. Jest możliwe, że niektóre osoby są wrażliwe na ten składnik w produktach spożywczych, podczas gdy inni mogą spożywać go bez żadnych problemów.

Z punktu widzenia kosmetycznego, karagen wydaje się być bezpieczny na poziomie ustalonym w tych produktach, ponieważ nie jest w stanie przenikać przez skórę. Environmental Working Group klasyfikuje karagen jako składnik niskiego zagrożenia w produktach kosmetycznych.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *