Najcenniejsze drzewa świata kosmetologii

Drzewo sandałowe zostało uznane za święty dar od tysięcy lat. Jest to tak mocno cenione drzewo, że niektórzy ludzie stawiają je na równi pereł i kości słoniowej. Jego zapach i jego lecznicze właściwości sprawiają, że drzewo sandałowe to jeden z najcenniejszych składników wielu kosmetyków takich jak np. krem do cery wrażliwej lub kojący balsam.

Skąd całe zamieszanie z drzewen sandałowym? Oczywiście, samo drewno jest nie tylko dość cenne, ale także jego nasiona, z których pozyskuje się olej sprawiają, że to drzewo jest tak bardzo pożądane. W tradycyjnym indyjskiego systemie medycznym, znanym Ajurweda, olejek z drzewa sandałowego jest stosowany w aromaterapii w celu ograniczenia dolegliwości fizycznych i psychicznych. Najnowsze amerykańskie badania wykazały, że zapach aktywnych składników oleju z drzewa sandałowego, zwanych alfa i beta santalol, faktycznie wzmacniają ciśnienie krwi i regulują aktywność serca. Przy podawaniu miejscowym, olejek z drzewa sandałowego ma zarówno działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co sprawia, że jest bardzo skuteczny w leczeniu infekcji skóry oraz w walce z trądzikiem. Olej z drzewa sandałowego ma również właściwości kojące przez co świetnie nadaje się do delikatnej skóry. Dzięki tym właściwościom olej z drzewa sandałowego jest tak popularnym składnikiem licznych produktów kosmetycznych, może zawierać go krem do cery wrażliwej, balsam nawilżający czy tez serum do skóry trądzikowej.

Aromaterapia z wykorzystaniem drzewa sandałowego działa relaksująco w stanach depresyjnych. Jego zapach najlepiej opisuje połączenie nuty drewna i balsamicznej. Ponieważ indyjskie drzewo sandałowe cieszy się bardzo dużą popularnością w kosmetologii, a jego ilości są ograniczone, producenci oleju sandałowego szukali alternatywnych źródeł alfa-santalolu i beta-santalolu. Związek organiczny o nazwie izobornyl cykloheksanolu (w skrócie IBCH) ma zapach podobny do form santalolu niestety znajduje swe zastosowanie jedynie w aromaterapii, gdyż nie posiada właściwości źródłowej substancji przy stosowaniu miejscowym.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *