Miód – słodki kosmetyk?

Pszczelarstwo lub zbieranie miodu, jest uważane za jeden z najstarszych zawodów. Relacje człowieka i pszczoły miodnej są często spotykane w historii i mitologii.

Pszczoły zbierają nektar z kwiatów, zabierając go do ula, gdzie jest przetwarzany na miód. Miód jest przesyconym związkiem bogatym w fruktozy i glukozy, jak również białka i aminokwasy, witaminy, sole mineralne i enzymy. Miód od dawna stosowano do celów kulinarnych, kosmetycznych i medycznych. W starożytnych kulturach jest to najczęściej wymieniany składnik łączony z ekstraktami ziołowymi i środków zaradczych. Znane są również zastosowania dermatologiczne w leczeniu ran i oparzeń. We współczesnym społeczeństwie znacznie częściej jest stosowany w produktach do pielęgnacji codziennej takich jak kosmetyki do cery suchej. Kosmetyki do skóry suchej zawierają dodatek miodu ze względu na kilka właściwości. Miód zapewnia odpowiednie nawilżenie skóry oraz odpowiada za właściwości przeciwbakteryjne wynikające z uwalniania nadtlenku wodoru, który uniemożliwia wzrost bakterii.

Miód to jedna z częściej badanych naturalnych substancji w procesie gojenia ran. Oceniano także zdolność miodu do hamowania i zwalczania bakterii. W wielu badaniach zastosowanie miodu u pacjentów chorych na oparzenia lub trudno gojące się rany okazało się bardziej skuteczne niż np. sulfadiazyny srebra. Najczęściej badanym miodem jest miód z manuka. Ten gatunek charakteryzuje się wysokim stężeniem metyloglioksalu, który jest jednym z kluczowych czynników nadających właściwości antybakteryjne. Nie bez znaczenia jest również pH miodu, które wynosi między 3,2 a 4,5. Kwaśne pH hamuje rozwój większości bakterii.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *