Masło do smarowania …ciała

Bogate w kwasy tłuszczowe, naturalne masło Shea jest wykonane z orzechów afrykańskiego drzewa Shea, które można znaleźć w dwudziestu krajach Afryki. Jest ono także określane jako drzewo magnifolia. Rośnie powoli, pozostając niskie przez wiele lat, nie osiąga także pełnej dojrzałość przed 45. rokiem istnienia.

Tradycyjnie, produkcja masła Shea jest trudnym procesem, który wymaga wielu godzin pracy – zazwyczaj kobiet. Złote kobiety, bo tak właśnie nazywa się je, zapewniają one dochód dla całej wioski. W czasach starożytnych, masło Shea było stosowane jako krem kosmetyczny przez egipskie królowe. Przez wieki był to po prostu krem do skóry dojrzałej, który chronił ją przed wiatrem i słońcem. Masło Shea było powszechnie stosowane w leczeniu ran. Dzisiejsze zastosowanie lecznicze obejmuje ukojenie ukąszeń owadów i wyprysków po trującym bluszczu, gojenie pęknięć i łuszczenia skóry, łagodzenie bólu reumatycznego i mięśni przez stymulowanie redukcji toksyn wewnątrz mięśni.

Masło Shea zawiera alantoinę, fitosterole, pięć niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz niezbędne witaminy A, D i E. Bogata zawartość korzystnych substancji wpływa na leczenie podrażnień skóry, neutralizuje wolne rodniki oraz zwiększa produkcję kolagenu. Masło Shea ma również wyjątkowe zdolności nawilżające i jest używane do tworzenia licznych produktów kosmetycznych, a w szczególności produktów takich jak: krem do skóry dojrzałej i kosmetyki nawilżające. Masło Shea zawiera także fenole, ważny element polifenoli, które zapewniają wyjątkowe możliwości anti-agingowe.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *