Makadamia – oblicze zdrowych kosmetyków

Orzechy makadamia to ciekawy składnik kosmetyczny, który może zawierać nasz krem z kwasami. Orzechy te mają wysoką zawartość tłuszczy. Olej pozyskiwany z orzechów makadamia zawiera do 22% kwasu palmitolinowego. Olej ten posiada właściwości mocno zmiękczające i nawilżające. Dzięki temu, że posiada odporność na jełczenie – można stosować go w produktach o naturalnym składzie bez obecności parabenów.

Olej makadamia ma przyjemną konsystencję i naturalny zapach, dlatego jest idealnym substytutem dla olejów mineralnych, które stosuje się nadmiernie w dzisiejszej kosmetologii. Różnorodne kosmetyki takie jak krem z kwasami, balsam nawilżający, czy łagodzący tonik zawierają olej makadamia ze względu na jego liczne właściwości: odżywcze, wygładzające, nawilżające, przeciw-utleniające i przeciwstarzeniowe.

Olej makadamia jest wysoce kompatybilny z sebum skóry, dzięki czemu pomaga odbudować naturalną warstwę oraz ułatwia penetrację składników kremów w głąb skóry. Olej makadamia stosuje się często w kremach, które mają za zadanie regenerację skóry po oparzeniach, zadrapaniach lub ranach lub po uszkodzeniach po złuszczających właściwości kwasu. Olej makadamia jest postrzegany jako „zdrowy” i z tego powodu często jest stosowany jako uzupełnienie terapii przy wielu dermatozach. Liczne produkty do włosów oraz masażu również oparte są na obecności oleju makadamia. To właśnie dzięki jego biozgodności z naszą skórą, ten związek organiczny jest tak częstym składnikiem wielu produktów kosmetycznych.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *