Kwas winowy zastosowanie i właściwości poprawiające jakość skóry

Kwas winowy to jeden z przedstawicieli alfa-hydroksykwasów i wspólnie z innymi kwasami z tej grupy jest składnikiem wielu produktów przeciwtrądzikowych oraz anti-ageingowych. Dość często zawierają go też kosmetyki do skóry suchej. Wynika to z jego licznych właściwości.

Kwas winowy stymuluje produkcję kolagenu w skórze. Utrata kolagenu jest bezpośrednią przyczyną starzenia się skóry, wynika z ograniczonej pracy fibroblastów, czyli komórek skóry odpowiedzialnych za syntezę, między innymi tego białka. To właśnie w wyniku małej ilości włókien kolagenowych skóra traci jędrność i powstają na niej drobne zmarszczki. A dzieje się tak z powodu utraty rusztowania skóry, którym są właśnie włókna kolagenowe. Jednak stosowanie samych alfahydroksykwasów nie jest idealnym rozwiązaniem. W wyniku złuszczania skóry tracimy częściową ochronę przed promieniowaniem UV, które stymuluje powstawanie enzymów przyśpieszających rozpad kolagenu. Dlatego ważne jest, aby zadbać o odpowiednią ochronę przeciw UV.

Kwas winowy i inne alfa-hydroksykwasy są składnikami niektórych produktów leczących trądzik. To dlatego, że przyczyniają się one do odblokowania porów. Alfa-hydroksykwasy mogą również przyczynić się do rozjaśnienia zmian pigmentowych skóry w wyniku jej złuszczania, jednak w przypadku takich problemów potrzebne są wyższe stężenia tej substancji. Naturalnym pytaniem jest czy te kwasy są bezpieczne? Kwas winowy występuje naturalnie w przyrodzie i stanowi niewielkie zagrożenie dla zdrowia w ilościach występujących w produktach spożywczych i kosmetykach. Jednak bardzo wysokie stężenia są w stanie wyrządzić uszczerbek na naszym zdrowiu lub wyglądzie. Amerykańskie FDA uznaje go za bezpieczną substancję.

Pomimo braku toksyczności, może działać drażniąco na oczy. Może również powodować lekkie podrażnienie skóry. Niektórzy ludzie zgłaszają łagodne zaczerwienienie skóry, swędzenie i łuszczenie się, gdy zaczynają stosować produkty z kwasem winowym. Reakcje alergiczne na kwas winowy są rzadkie. Chociaż kwas winowy jest sklasyfikowany jako alfa-hydroksykwas, to nie jest tak powszechnie stosowany w produktach kosmetycznych jak kwas glikolowy i mlekowy, ze względu na niższą stabilność. Jednak liczna grupa kobiet bardzo często decyduje się na kosmetyki do skóry suchej lub dojrzałej zawierające właśnie ten kwas – bowiem już wiedzą jak efektywnie działa on na ich skórę.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *