Kwas winowy nie tylko podstawowy składnik wina

Kwas winowy jest kwasem naturalnie występującym w wielu gatunkach roślin i owoców. Winogrona są jednym z najlepszych źródeł tego naturalnego kwasu, chociaż również licznie występuje on w żurawinie, bananach i gruszkach. Kwas winowy, podobne jak inne słabe kwasy, takie jak: kwas cytrynowy i kwas jabłkowy, dają charakterystyczny przyjemny cierpki smak.

Kwas winowy przyczynia się do obniżenia pH podczas fermentacji wina. Zapobiega to wzrostowi bakterii, które mogłyby zepsuć produkt. Ze względu na jego kwasowość, jest także dobrym środkiem konserwującym. Korzyści płynące z kwasu winowego wykraczają poza winiarstwo. Jest używany w gotowaniu i cukiernictwie. Jest również stosowany do napojów smakowych oraz nadaje potrawom charakterystycznie cierpki smak. Ponadto, może on być stosowany do wytwarzania tlenku miedzi.

Kwas winowy jest dobrze znane w przemyśle kosmetycznym i w pielęgnacji skóry. Jest składnikiem wielu kosmetyków i produktów do pielęgnacji ciała, w tym twarzy takich jak: nawilżające kosmetyki do skóry suchej, tonery skóry, szampony, odżywki do włosów, produktów przeciwsłonecznych i zabiegów anti-aging. W produktach do higieny osobistej i produktach kosmetycznych, często jest stosowany w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu pH produktu tak, że odczyn nie jest zbyt kwaśny lub zasadowy.

Kwas winowy ma również inne korzyści przy pielęgnacji skóry. Wraz z kwasem mlekowym, glikolowym, cytrynowym i jabłkowym jest klasyfikowany jako alfa-hydroksykwas. To grupa kwasów, która jest najbardziej popularną w kosmetologii ze względu na swoje delikatne działanie złuszczające. Producenci produktów do pielęgnacji skóry dodają alfa-hydroksykwasy do swoich produktów w celach nawilżających, ponieważ świetnie nawadniają skórę. Alfa-hydroksykwasy także przyśpieszają usuwanie martwych komórek skóry. Dają skórze gładszy wygląd i większy blask, ponieważ gładsza powierzchnia skóry odbija lepiej światło. Kwas winowy wpływa również na silne nawilżenie skóry, dzięki czemu bardzo często zawierają go kosmetyki do skóry suchej.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *