Kwas glikolowy w kosmetyce

Kwas glikolowy robi obecnie zawrotną karierę. Po chwilowym zapomnieniu wraca do łask jako związek chemiczny o wysokiej skuteczności i jednocześnie dużej aktywności biochemicznej.

Wykorzystywany jest praktycznie w całej Europie, zabiegi wykonuje większość gabinetów. Najnowszym pomysłem nowoczesnej kosmetologii jest łączenie różnych kwasów AHA w postaci kompleksu, co powoduje uzyskanie aktywnej penetracji skóry dzięki wykorzystaniu właściwości chemicznych cząsteczek i wiedzy na temat mechanizmów transdermalnych zachodzących w skórze.

Budowa chemiczna kwasu glikolowego.

Kwas glikolowy należy do rodziny alfahydroksykwasów(AHA), występuje w postaci naturalnej w trzcinie cukrowej. Kwasy AHA mają podobną budowę chemiczną – jednak to kwas glikolowy ma najprostszą budowę molekularną, najmniejsze cząsteczki, dzięki czemu przenikanie przez-naskórkowe jest maksymalnie skuteczne. Kwasy AHA uczestniczą w licznych procesach metabolicznych na poziomie komórkowym – m.in. w glikolizie, cyklu Krebsa, syntezie glikozaminoglikanów oraz syntezie aminokwasów(seryny).

Kwasy mają właściwości hydrofilowe, są rozpuszczalne w wodzie. Nie są, zatem substancjami toksycznymi i obcymi w ustroju komórkowym. Wręcz przeciwnie, kwas glikolowy działa dwutorowo jednocześnie złuszczając martwe komórki naskórka i działając stymulująco na metabolizm energetyczny komórki na poziomie keranocytu, a także fibroblastu. Są to praktycznie najważniejsze procesy komórkowe, kluczowe dla zachowania odpowiedniego poziomu nawilżenia, zwartości i gęstości skóry, dlatego kwas glikolowy znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Oddziaływanie na naskórek powoduje pożądany efekt złuszczenia poprzez rozluźnienie komórek korneocytów i rozpuszczenia substancji międzykomórkowej. Następuje również regulacja procesów rogowacenia. Natomiast głęboka penetracja kwasu do skóry właściwej uruchamia mechanizmy głębokiej regeneracji kolagenu i elastyny, dzięki czemu kwas glikolowy znajduje zastosowanie przy różnych typach skóry – tłustej i trądzikowej, suchej, z oznakami starzenia się oraz wiotkiej, gdyż kwas glikolowy jest humektantem. Istotne są jednak przeciwwskazania.

Działanie kwasu glikolowego

Stężenia/ działanie Zależnie od jego stężenia można otrzymać efekt nawilżenia, peelingu, głębokiego pobudzenia procesów odnowy komórkowej i przy najwyższych stężeniach oddziaływanie na skórę właściwą. Kwas glikolowy jest pomocny przy przeciwdziałaniu procesom starzenia się skóry, redukcji zmarszczek powierzchniowych, przywracaniu elastyczności i grubości skóry właściwej. Kwas glikolowy jest odpowiedni również na trądzik, gdyż reguluje metabolizm komórkowy, a także procesy w ramach wydzielania serum, działa oczyszczająco i łagodząco.

Glikol, zwłaszcza w niższych stężeniach przyczynia się do zwiększenia nawilżenia w skórze, prawdopodobnie przez wzrost ilości ceramidów, dzięki pobudzonej, działaniem kwasów, ich biosyntezy. Niskie stężenia kwasu glikolowego powodują złuszczanie warstwy rogowej naskórka, przy jednoczesnej regulacji procesu jego rogowacenia oraz usunięciu blizn i przebarwień.

Wyższe stężenia kwasów(powyżej 20%) powoduje penetrację skórę właściwej, pobudzając produkcję glikozaminoglikanów(GAG), odpowiedzialnych za wiązanie wody w skórze. Silnie oddziaływają także na fibroblasty, stymulując włókna elastyny i kolagenu, a także na produkcje mukopolisacharydów, co wyraźnie wpływa na napięcie skóry, redukując zmarszczki i bruzdy, a także efekty „fotostarzenia się” skóry. Glikol dopinguje do wysiłku włókna sprężyste, mikro-krążenie w skórze poprawia się, skóra jest wygładzona i odpowiednio napięta.

Czytaj więcej>>

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *