Kojące właściwości rumianku

Na przestrzeni tysięcy lat rumianek stał się najbardziej znany jako napar nasenny. Jest również powszechnie stosowany w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego, takich jak zespół drażliwego jelita, zgaga oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Rumianek, gdy jest używany do wywołania snu, jest często podawany z miodem i cytryną do wzbogacenia smaku. Roślina ta była używana jako lek od wieków, a jego historia medyczna sięga Starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu.

W średniowieczu rumianek był powszechnie stosowany jako lekarstwo na takie dolegliwości jak astma, kolki, gorączka, dolegliwości żołądkowe, stany zapalne i choroby skóry. Rumianek może powodować skurcze macicy, które mogą prowadzić do poronienia. Z tego powodu, Narodowy Instytut Zdrowia przypomina, kobiety w ciąży nie powinny spożywać rumianku.

Niektóre badania naukowe sugerują, że rumianek może być lekiem na zaburzenia emocjonalne takie jak depresja i stres. Rumianek w medycynie i kosmetologii można bardzo często spotkać w formie olejku, który ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, antyalergiczne i uspokajające. Z tego powodu może być stosowany miejscowo na skórę, aby przynieść ulgę w bólu oraz redukcję dyskomfortu spowodowanego przez oparzenia różnego pochodzenia, łuszczycę, egzemę, alergię, podrażnienia skóry i innych.

Rumianek może przyczynić się również do odmłodzenia skóry. Według badań dermatologicznych krem do cery naczynkowej zawierający rumianek wpływa na redukcje zaczerwienienia skóry. Ze względu na te właściwości uspokajające , rumianek jest idealnym składnikiem do redukowania suchości skóry, wyprysków, blizn, egzemy, łuszczycy, pajączków, plam starczych i przebarwień. Oprócz swoich właściwości przeciwzapalnych, rumianek oferuje również korzyści antybakteryjne i antyseptyczne. Stosowany jako składnik produktów do pielęgnacji twarzy, może on nie tylko zniwelować stan zapalny, ale również swędzenie związane z podrażnieniem skóry. Rumianek zawiera azuleny, które znajdują zastosowanie w produktach wspomagających leczenie dermatoz, takich jak krem do cery naczyniowej.

Rumianek jest również obecny w wielu produktach nawilżających, które są przeznaczone do uszczelniania i ochrony skóry przed wolnymi rodnikami w środowisku. Ponieważ trudne warunki atmosferyczne i drażniące substancje środowiskowe mogą pozbawić skórę jej warstwy ochronnej, rumianek jest popularnym składnikiem wielu kremów.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *