Jałowiec nie tylko w kuchni

Wyciąg z jałowca to jeden z bardziej niedocenionych składników kosmetycznych, jaki zawiera niejeden krem bez konserwantów. Obecne w ekstrakcie cukry są zazwyczaj higroskopijne, czyli pochłaniają i zatrzymują wodę w określonych warunkach, co sprawia, że są dobrym środkiem nawilżającym. Dlaczego wyciąg z jałowca jest godny polecenia dla formuł produktów kosmetycznych? Przede wszystkim ze względu na jego właściwości ściągające. A takie właściwości wynikają z obecności garbników. Ściągająca działanie taniny bierze się z zdolności garbników do tworzenia kompleksów z różnymi substancjami. Stosowane miejscowo garbniki, tworzą na skórze specyficzny film, chroniąc w ten sposób głębsze warstwy skóry. Związki te działają również jako środki zwężające naczynia. Poprzez ograniczenie utraty płynów i zapobieganie szkodom środowiskowym, garbniki regenerują tkankę uszkodzoną w wyniku poparzeń lub ran.

Ekstrakt z jałowca jest również odpowiednim składnikiem dla kremów przeciwstarzeniowych ze względu na działanie antyoksydacyjne, które jest głównym źródłem starzenia skóry. Garbniki działają jako wymiatacze wolnych rodników. Ekstrakt z jałowca stosuje się często w leczeniu licznych dermatoz wywołanych na skutek oddziaływania bakterii. Różne prace badawcze potwierdziły właściwości przeciwbakteryjne ekstraktu z jałowca, zwłaszcza bakterii odpornych na antybiotyki, takich jak Staphylococcus aureus, która jest odporna na metycylinę. Ekstrakt z jałowca jest częstym dodatkiem balsamów i toników, jednak coraz częściej zdarza się ze zawiera go twój krem bez konserwantów lub ulubione serum.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *