Guawa – egzotyczny składnik

Guawa to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. W ostatnim czasie dość często mówi się o niej w świecie kosmetologii. Mogą zawierać ją praktycznie wszystkie grupy produktów kosmetycznych: kremy, balsamy, toniki, toner, koncentraty, kosmetyki z kwasami, mydła, szampony itp.

Bardzo ważną właściwością guawy jest jej działanie antyoksydacyjne. To działanie ma miejsce ze względu na zawartość flawonoidów i witaminy C. Działanie antyoksydacyjne polega na usuwaniu wolnych rodników, które są bezpośrednią przyczyną starzenia skóry. Flawonoidy mogą hamować oksydazy, takie jak lipooksygenazy (LO), inhibitory cyklooksygenazy (CO) mieloperoksydazy (MPO), oksydazę NADPH i oksydazy ksantynowe (XO), zapobiegając w ten sposób tworzeniu się reaktywnych form tlenu (ROS) i organicznego wodoronadtlenku. Dodatkowo okazało się, że flawonoidy hamują enzymy pośrednio zaangażowane w procesach utleniania, takie jak fosfolipazy i stymulują inne enzymy o dobrze znanych właściwościach przeciwutleniających, takich jak katalazy i dysmutazy ponadtlenkowe (SOD). Poprzez te mechanizmy, flawonoidy obecne w produktach z dodatkiem guawy mogą ograniczać formowanie i działanie wolnych rodników. Poza tymi właściwościami flawonoidy również mogą zwiększyć dostępność endogennych antyoksydantów i aktywność enzymów antyoksydacyjnych.

Witamina C obecna w produktach z guawą takich, jak kosmetyki z kwasami, kremy, serum, balsamy czy jakiekolwiek inne produkty wpływa na ograniczanie negatywnych wpływów promieniowania UVB, czyli reedukuje objawy fotostarzenia skóry

Ekstrakt z guawy jest wykorzystywany do ochrony integralności skóry i włosów przed procesami utleniania. Wypływają na zagęszczenie skóry poprzez syntezę kolagenu i elastyny. To zagęszczenie ma miejsce ze względu na działanie witaminy C, która jest kofaktorem w syntezie kolagenu, biorąc udział hydroksylacji proliny. Guawa dzięki opisanym właściwościom jest idealnym związkiem w formulacji produktów tonizujących, gojących rany i przeciwstarzeniowych. W ekstrakcie z guawy obecne są również alfa hydroksykwasy – i z tego właśnie powodu tak często ten związek zawierają kosmetyki z kwasami.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *