Eukaliptus gałkowy

Analizując skład swoich produktów do pielęgnacji codziennej takich jak krem przeciwzmarszczkowy możemy znaleźć w składzie Eukaliptus gałkowy. Eucalyptus globulus L. należy do rodziny mirtowatych.

Tłumaczenia popularnych nazw angielskich brzmią: „niebieskie drzewo żywiczne” (Blue gum tree) lub „tasmańskie niebieska żywica” (Tasmanian blue gum). Istnieje ponad 700 różnych gatunków eukaliptusa (większość z nich pochodzi z Australii), a dorosłe okazy E. globuluis są łatwo rozpoznawalne, ponieważ jest to jedyny gatunek drzewny mający tylko jeden owoc.

Eukaliptus jest wiecznie zielonym drzewem dorastającym do 25-60 m (w naturalnym środowisku może osiągać nawet 90 m). Ma gładką szaro-popielatą korę z plamkami żywicy balsamicznej i czerwonawym drewnem. Kora zewnętrzna (ritidome) jest jasnobrązowa, odchodząca pasmami, pozostawiając szare lub brązowe plamki na gładszej korze wewnętrznej. Lasy eukaliptusowe mogą przyczyniać się do niekontrolowanych pożarów z powodu dużej wysokości, jaką mogą osiągnąć w krótkim czasie i łatwopalności.

W skupionych lasach eukaliptusowych, płomienie ognia osiągają nawet 300 m, tak jak to ma miejsce w Australii w czasie pory suchej krawędziami. Liście dorosłych osobników są naprzemianległe, zakrzywione, krótko-ogonkowe, szaro-zielone, skórzaste i sierpowate. Pojedyncze białe kwiaty tworzą złożony kielich (czubowaty) i koronę z nasadką przykrywającą pręcik i słupek. Kielich po zakwitnięciu odpada ukazując liczne puszyste, żółte pręciki. Owocem jest prawie czarna, pokryta puszkiem kapsułka osłonięta niebiesko-szarą powłoczką. Jest twarda, kanciasta i podzielona na 3-4 komory zawierające liczne nasiona. Naturalnym środowiskiem eukaliptusa jest Australia i Tasmania, gdzie znajdujemy ponad 300 gatunków tego drzewa.

W XIX w. eukaliptus przybył do Europy, gdzie doskonale się zaadoptował. Obecnie można go spotkać w wielu regionach całego świata. Dzięki szybkiemu przyrostowi i silnemu systemowi korzeniowemu, eukaliptus może osiągnąć gigantyczne rozmiary. Drzewo ma silny i aromatyczny zapach i jest uprawiane dla przemysłu drzewnego, papierniczego, do ekstrakcji olejków eterycznych oraz do pozyskiwania różnych chemicznych produktów. Olejki eteryczne często są wykorzystywane w produkcji licznych kosmetyków takich jak krem przeciwzmarszczkowy.

Ponadto, eukaliptus posiada także walory zdobnicze i dlatego często nasadzany jest w ogrodach. Szczególnie mile widziany jest na terenach bagnistych, ponieważ eliminuje nadmiar wilgoci. Dzięki tej właściwości, jest bardzo użyteczny na obszarach zagrożonych malarią w wielu regionach Azji, Ameryki Południowej i południowej Europy. Niemniej jednak, zdolność eukaliptusa do absorpcji wody czyni z niego gatunek bardzo agresywny dla środowiska, ponieważ przekształca on ekosystem poprzez wysuszanie gleby, w której rośnie. Ponadto, uwalnia w głąb ziemi substancje, które powstrzymują wzrost innych roślin.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *