Działanie przeciwutleniające lukrecji

Kwas glicyryzynowy zwarty w lukrecji stosowany jest w kosmetyce do leczenia ran oraz jako środek przeciwzapalny i udrażniający; aplikowany jest on w formie emulsji, talków lub po prostu jako krem do cery dojrzałej. Właściwości przeciwutleniające kwasu zostały potwierdzone poprzez jego zdolności do hamowania peroksydacji lipidów w szczurzej wątrobie oraz działanie ochronne na funkcjonowanie mitochondriów pod wpływem stresu oksydacyjnego.

W recepturach kosmetycznych, dodatek lukrecji do kremów daje silniejsze działanie przeciwutleniające, niż w przypadku popularnych przeciwutleniaczy takich jak BHT czy prosiarczyn sodu, które można po dziś dzień znaleźć w wielu produktach kosmetycznych takich jak krem matujący lub krem do cery dojrzałej.

Działanie antyoksydacyjne lukrecji potwierdzono na królikach poddanych stresowi przez 30 dni. Dzięki temu, ekstrakt z lukrecji przydatny jest w produktach chroniących skórę i włosy przed szkodliwymi procesami utleniania.

Metanolowy ekstrakt z lukrecji wykazał in vitro zdolność do hamowania enzymu tyrozynazy. Składniki aktywne zdolne do hamowania tyrozynazy wpływają na centrum aktywne tego enzymu, redukując jego aktywność. Do tego typu substancji aktywnych zalicza się też ekstrakt z korzenia lukrecji. Dlatego ekstrakt z lukrecji zalecany jest zatem do produktów o charakterze depigmentacyjnym np. jako krem do cery dojrzałej.

Więcej informacji na stronie https://www.chantarelle.pl

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *