Amla – właściwości kosmetyczne

Liściokwiat garbnikowy jest powszechnie znany jako Amla. Był on używany w medycynie ajurwedyjskiej od wieków w celach promowania wolnego od choroby, zdrowego trybu życia. Jego owoce są powszechnie uważane jako odmładzające. Ze względu na fakt, że jest kwaśny i cierpki w smaku, to stosuje się je często w celu zminimalizowania występowania nadmiernego ślinienia się i łagodzenia objawów mdłości, wymiotów i zawrotów głowy. Każda część tej rośliny, w tym jego nasiona, liście, owoce i kora są wykorzystywane w preparatach leczniczych przeznaczonych do leczenia wzdęć, kolki, wrzodów trawiennych, trądu, astmy, bezsenności, anemii, cukrzycy, gorączki, zapalenia oskrzeli, zaburzeń pracy serca, krwotoków, nadpobudliwości, jadłowstrętu i stanów zapalnych. Owoc amla stosuje się do leczenia zapalnych chorób oczu, w tym zapalenia spojówek.

Wyciąg z owoców amla zawiera silne przeciwutleniacze o intensywnych właściwościach przeciwzapalnych. Właśnie ze względu na te właściwości ekstrakt z owców amla występuje często w preparatach dedykowanych zapalnym dermatozom np. jak krem do cery trądzikowej lub atopowej.

Ze względu na właściwości przeciwstawiające ekstrakt z owoców amla jest stosowany w produktach przeznaczonych do zminimalizowania oznak starzenia skóry. Ekstrakt wpływa korzystnie na zmarszczki, piegi, suchość skóry i przebarwienia. Ekstrakt amla został opatentowany do stosowania w produktach kosmetycznych takich jak krem do cery trądzikowej oraz w innych kosmetykach ochronnych. Jako naturalny przeciwutleniacz, amla chroni przed wolno-rodnikowymi uszkodzeniami komórek skóry i zapewnia ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *